´Ik heb mezelf naar mijn beste gedachten toegewandeld´ (Kierkegaard)

“Als je datgene doet wat het beste bij je past dan ben je goed bezig en als je goed bezig bent ben je ook gelukkig. Dat is dus kort door de bocht hoe Plato tegen Geluk aankijkt.” Hiermee besluit filosoof Diana haar korte introductie over Plato en geluk bij de start van een filosofische wandeling met als thema Geluk. Vervolgens gaan we in tweetallen wandelen met de filosofische vraag: “wat betekent geluk voor jou?”. De deelnemers zijn al snel in diepe gesprekken gewikkeld. Na ongeveer een kwartier wordt er van gesprekspartner gewisseld. Leuk! Direct nieuwe gezichtspunten om verder over door te praten. Bij het eerste rustpunt komen verschillende verhalen van de deelnemers. Voor de een ligt geluk vooral in het moment, voor de ander in een gezonde familie. Voor iedereen heeft geluk te maken met zin in leven en zingeving.

In het volgende onderdeel van de wandeling neem ik het stokje over van Diana en vertel over Aristoteles, filosoof maar óók de eerste bioloog. Geluk zat voor hem oa in het bestuderen, met al je zintuigen, van de natuur om je heen. De opdracht die erbij hoort is een stiltewandeling in je eentje. `Ga wandelen en zet al je zintuigen open. Kijk om je heen, sta af en toe stil en luister eens goed, vergeet vooral ook niet om de geuren op te snuiven. Voel de wind, de zon en de gevoelens die je erbij krijgt. We spreken elkaar over een half uur bij een bankje langs de beek.`

De vraag: “In hoeverre draagt een natuurervaring als deze bij aan je geluk?” levert bij het bankje mooie antwoorden op. “Het voelen van de blaadjes, de boomschors dat levert me een gelukkig gevoel.” “Het ruikt hier zo lekker daar word ik helemaal blij van. Maar of dat geluk is?”. “De natuur is voor mij heel belangrijk om echt gelukkig te zijn. Ik ga elke dag tenminste even wandelen.”

Terwijl we koffie en thee drinken praten we nog wat na over de ervaringen. Dan introduceert Diana een andere filosoof die ook heeft nagedacht over geluk: Epicurus. Na een korte uiteenzetting over zijn opvattingen over geluk krijgen we de vraag mee: “moet je om gelukkig te zijn weten wat het is om ongelukkig te zijn?” In nieuwe tweetallen gaan we weer op weg door het bos terwijl we filosoferen over die vraag. Als er tijd voor is doe ik nog een bijzondere natuurbelevingsoefening. Dat geeft extra creativiteit voor het gesprek.

Het afsluitende gesprek met iedereen heeft diepgang. Mensen geven uiting aan hun ervaringen en de inzichten die ze daarover vandaag in gesprek met voor hen onbekenden hebben gekregen. We laten ze elfjes maken om hun ervaringen op een andere manier te verwerken. We krijgen soms nog tijden na de wandeling te horen van mensen dat ze er zoveel aan gehad hebben, dat ze tot andere inzichten zijn gekomen. Daar genieten wij weer van!

“ Geluk
is samen
in de natuur
je eigen wijsheid denken.
Geluk”

foto-album-site-21