Filosofische arrangementen

VERTRAGENDE VERDWAAL WANDELING

In een tempo waarin het denken vanzelf gaat en in dieper contact met de natuur

Wat is een filosofische vertragende-verdwaal-wandeling?

Er is geen uitgezette route er is slechts een raamwerk van een programma. Telefoon uit en horloge af. Deelnemers bepalen de route en het tempo. Begeleiding door een filosoof (Diana) en een bioloog (Jettie) die ook consulent/coach zijn. Ze reageren zoveel mogelijk op behoeftes van deelnemers. Je komt voor jezelf en staat open voor interactie met mede wandelaars om jouw inzichten te verdiepen. Het filosofisch thema is vertraging in de tijd. We zijn de hele dag van 10-16 uur in het bos de Sijselt in Ede.

Waarom een filosofische vertragende-verdwaal-wandeling?

Aanleiding is een stuk in Trouw over Geograaf Franco Michieli en zijn boek Hoe wegen wandelaars vinden. Het plezier van verdwalen. Daarin vertelt hij hoe we door minder technologie te gebruiken in dieper contact kunnen treden met de natuur. Hij zegt: “als we een smartphone bij ons hebben zijn we nooit helemaal aanwezig in het hier en nu. We weten in ons onderbewuste dat we op ieder moment met China kunnen communiceren, of een ambulance kunnen bellen. Zo verslapt onze aandacht, vermindert onze concentratie. We horen niet wat de omgeving ons probeert te vertellen.”

Vervolgens nog een Trouw artikel over socioloog Hartmut Rosa

De snelheid van de technologische innovatie neemt toe, maatschappelijke posities en waarden veranderen in hoog tempo en we zijn steeds onderweg naar meer, nieuwer en beter. Socioloog Hartmut Rosa laat zien hoe deze versnellingen ertoe leiden dat wij steeds verder van onszelf verwijderd raken. Hoe het goede leven te vinden in een wereld waarin alles steeds sneller gaat? We moeten openstaan voor ervaringen waarin de wereld weer op zichzelf zin heeft. Hiervoor hebben we volgens Rosa drie bronnen ter beschikking: religie, kunst en natuur.

Beide inzichten waren voldoende voor ons om nu eindelijk eens een filosofische wandeling te gaan vormgeven met beide thema’s als leidraad. Wij combineren natuur met filosofie.

Wat levert deze wandeling de deelnemer op?

Even er helemaal uit zijn
Tijd om te reflecteren op jezelf
Filosofische vraag om je te helpen
Natuurbeleving om te ervaren dat je thuis bent in de natuur en daarmee de verbinding met jezelf te versterken
In hier en nu
Het is geen groepsactiviteit
De anderen helpen jou om dingen helder te krijgen
Uitwisseling is om andere gezichtspunten te horen
De kracht van de natuur ervaren

Wat krijg je?

-start met koffie/thee/lekkers en uitleg bedoeling dag
-reflectieboekje voor al je inzichten
-diverse natuuroefeningen
-in stilte wandelen
-filosofische inleidingen
-gesprek in tweetallen
-onderdompeling in het bos
-uitleg over bosbaden
-verwerkingsopdrachtjes

Praktisch

Startpunt parkeerplaats Bos gebied Sijselt in Ede
Hele dag, lunch zelf meenemen, wij zorgen voor warme drank en lekkers
Exclusief: minimaal 2 deelnemers en maximaal 6
Investering hele dag en 85 euro pp incl btw, incl 1x koffie/ thee/lekkers, incl reflectieboekje

Data

Wil je reserveren voor een wandeling vul dan het formulier in: aanmelden filosofische wandeling

ARRANGEMENT ‘GRENZEN’

Heb je regelmatig het gevoel dat anderen jouw grenzen niet respecteren? Ken je je eigen grenzen eigenlijk wel?

We zijn ons vaak niet eens bewust dat we grenzen hebben totdat iemand erover heen gaat. Ineens heb je ‘ja’ gezegd terwijl je ‘nee’ had willen zeggen. Waarom? Wat doet de ander zodat jij zelf je eigen grenzen overgaat? Heb je daar wel eens echt goed bij stilgestaan?

Kan dat ook anders?
Stel dat je een dag kunt inplannen waarin je onder deskundige begeleiding de hele dag bezig bent met grenzen. Je komt naar de locatie in het groen. Alles is voor je geregeld, het eten en drinken, prikkelende teksten en natuurervaringen. Behalve jij zijn er nog maximaal 9 anderen die meedoen. De workshop-wandeling staat onder professionele begeleiding van een filosoof/ filosofisch consulent en een ecoloog/wandelcoach die vanuit hun respectievelijke expertises jou prikkelen tot nadenken, reflectie en nieuwe inzichten. Je zet je mobiel uit en je gevoel aan en gaat met een kleine groep aan de slag. Is dat niet een aanlokkelijk idee?

Daarom is dit precies wat wij je willen bieden op … 2021:
een geheel verzorgde Filosofische workshop-wandeling over grenzen

Na afloop
. weet je wat voor jou een grens betekent
. weet je beter waar jouw grenzen liggen
. weet je wat jouw valkuil is als je je grens wilt bewaken
. ben je geprikkeld tot verder nadenken en uitproberen
. voel je weer dat je vaker de natuur in moet voor nieuwe ideeën
. heb je waardevolle gesprekken gevoerd met anderen

Meer informatie: workshop-wandeling-grenzen

FILOSOFISCHE COACHWANDELING

Inzicht en Uitzicht, een eerste stap op weg naar meer bevlogenheid

klompenpad-1

Heb jij in 2021 ook wilde plannen vol bevlogenheid? Wil je daar serieus mee aan de slag? Wil je weten hoe je ze vast houdt en wat je moet doen om ze te realiseren?

Ben jij onlangs tot de conclusie gekomen dat je toe bent aan iets anders waar je meer bevlogenheid bij voelt? Weet je al wat dat ‘anders’ is, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Of weet je alleen dat het anders moet, maar nog niet hoe of wat? Neem een dag de tijd voor jezelf, om inzicht te krijgen in jouw bevlogenheid en wat je echt wilt en uitzicht te krijgen op de eerste stap! Wandel mee met de Filosofische Coachwandeling op (nieuwe datum volgt). Tijdens de wandeling helpen wij , een filosoof en een wandelcoach, je om beter inzicht te krijgen in jouw bevlogenheid en tot een eerste stap te komen. Je mede wandelaars zijn een klankbord voor jouw ideeën.

Herken je dit?

Om iets nieuws te beginnen moet je het oude (vaak) loslaten. Dat kan best lastig zijn. Je moet zekerheden laten varen en iets nieuws opbouwen waarvan je niet weet of het gaat werken. In je hoofd kunnen zich allerlei doem scenario’s vormen die je tegenhouden om daadwerkelijk en serieus naar je nieuwe, wilde, plannen te kijken. Op deze wandeling focus je een hele dag op jouw ideeën. Je neemt en krijgt de tijd om goed na te denken en te sparren met zowel anderen als met een coach. We gaan je stimuleren om je bevlogenheid in te zetten in je persoonlijk leiderschap.

Voor meer info druk op deze link: coachwandeling

De filosofische wandeling is een cadeautje voor jezelf!
Je leert door gesprekken met mensen die je niet kent het onderwerp, in mijn geval vriendschap, in een ander perspectief te zetten. Door te luisteren naar ervaringen van anderen krijg je meer zicht op hoe je zelf in een bepaald onderwerp staat.
Het zijn onderwerpen die je in je leven veel tegenkomt maar waar je jezelf meestal de tijd niet voor gunt om er een keer echt bij stil te staan. Door de wandeling waarin je opdrachten mee krijgt en steeds van gesprekspartner wisselt gebeurd dit wel.
Ik kan zeggen dat ik door het meedoen met deze wandeling beslissingen heb genomen met betrekking tot mijn vriendenbestand die ik als ik de wandeling niet had gedaan waarschijnlijk nooit zou hebben gemaakt en dat heeft me veel positieve energie opgeleverd!

Heidi