Filosofisch wandelen

Filosofische wandeling op maat voor bedrijven en non-profit organisaties: klik hier

AGENDA 2024

Datum volgt nog
Tijd: 10.00 – 16.00
Thema: Filosofische vertragende verdwaal wandeling
Plaats: Sysselt – Ede
Zaterdag 22 juni 2024
Tijd: 13.00 – 15.30
Thema: Grenzen
Plaats: Molenplaats Sonsbeek – Arnhem
Reserveren

Hoe ziet een filosofische wandeling er uit? door Jettie van den Houdt

´Ik heb mezelf naar mijn beste gedachten toegewandeld´ (Kierkegaard)

“Als je datgene doet wat het beste bij je past dan ben je goed bezig en als je goed bezig bent ben je ook gelukkig. Dat is dus kort door de bocht hoe Plato tegen Geluk aankijkt.” Hiermee besluit filosoof Diana haar korte introductie over Plato en geluk bij de start van een filosofische wandeling met als thema Geluk. Vervolgens gaan we in tweetallen wandelen met de filosofische vraag: “wat betekent geluk voor jou?”. De deelnemers zijn al snel in diepe gesprekken gewikkeld. Na ongeveer een kwartier wordt er van gesprekspartner gewisseld. Leuk! Direct nieuwe gezichtspunten om verder over door te praten. Bij het eerste rustpunt komen verschillende verhalen van de deelnemers. Voor de een ligt geluk vooral in het moment, voor de ander in een gezonde familie. Voor iedereen heeft geluk te maken met zin in leven en zingeving.

In het volgende onderdeel van de wandeling neem ik het stokje over van Diana en vertel over Aristoteles, filosoof maar óók de eerste bioloog. Geluk zat voor hem oa in het bestuderen, met al je zintuigen, van de natuur om je heen. De opdracht die erbij hoort is een stiltewandeling in je eentje. `Ga wandelen en zet al je zintuigen open. Kijk om je heen, sta af en toe stil en luister eens goed, vergeet vooral ook niet om de geuren op te snuiven. Voel de wind, de zon en de gevoelens die je erbij krijgt. We spreken elkaar over een half uur bij een bankje langs de beek.`

De vraag: “In hoeverre draagt een natuurervaring als deze bij aan je geluk?” levert bij het bankje mooie antwoorden op. “Het voelen van de blaadjes, de boomschors dat levert me een gelukkig gevoel.” “Het ruikt hier zo lekker daar word ik helemaal blij van. Maar of dat geluk is?”. “De natuur is voor mij heel belangrijk om echt gelukkig te zijn. Ik ga elke dag tenminste even wandelen.”

FILOSOFISCH WANDELEN IN WAGENINGEN

Ook in 2024 organiseren we open filosofische wandelingen met een thema. De wandeling vindt plaats in de bossen of uiterwaarden rond Wageningen en in park sonsbeek Arnhem. Een wandeling kost 30 euro per persoon. Het maximaal aantal deelnemers is 16. De wandeling is inclusief koffie/thee en wat lekkers. Elke wandeling heeft een eigen thema. Je kunt je nu alvast inschrijven! Dat kan via de reserveringsknop hierboven of via de reserveringspagina.

Bekijk ook onze video en vraag het gratis ebook ‘Wandelen met 3 filosofen. Op pad naar geluk’ aan! Klik hier: gratis e-book

foto: ilvy njiokiktjien


Terwijl we koffie en thee drinken praten we nog wat na over de ervaringen. Dan introduceert Diana een andere filosoof die ook heeft nagedacht over geluk: Epicurus. Na een korte uiteenzetting over zijn opvattingen over geluk krijgen we de vraag mee: “moet je om gelukkig te zijn weten wat het is om ongelukkig te zijn?” In nieuwe tweetallen gaan we weer op weg door het bos terwijl we filosoferen over die vraag. Als er tijd voor is doe ik nog een bijzondere natuurbelevingsoefening. Dat geeft extra creativiteit voor het gesprek.

Het afsluitende gesprek met iedereen heeft diepgang. Mensen geven uiting aan hun ervaringen en de inzichten die ze daarover vandaag in gesprek met voor hen onbekenden hebben gekregen. We laten ze elfjes maken om hun ervaringen op een andere manier te verwerken. We krijgen soms nog tijden na de wandeling te horen van mensen dat ze er zoveel aan gehad hebben, dat ze tot andere inzichten zijn gekomen. Daar genieten wij weer van!

“ Geluk
is samen
in de natuur
je eigen wijsheid denken.
Geluk”


Een filosofische wandeling op maat voor bedrijven en non-profit organisaties

Tijdens de filosofische wandeling worden problemen of ethische kwesties die spelen binnen uw bedrijf of organisatie op informele (filosofische) wijze besproken en inzichtelijk gemaakt. De filosofische vraagstelling zet aan tot denken en zorgt voor verdieping. Uw medewerkers worden gestimuleerd om op een andere manier te kijken naar het probleem dat speelt.

De gesprekken vinden plaats in wisselende tweetallen. De deelnemers komen zo telkens in contact met een andere mening of visie. Dit scherpt het eigen denken aan en zorgt voor nieuwe inzichten. De deelnemers krijgen de kans om hun eigen mening te ventileren en daarover in gesprek te gaan met een ander. Door informeel met elkaar te praten wordt nader tot elkaar gekomen.

Een filosofische wandeling is een effectieve activiteit als u bijvoorbeeld de waarden (idealen en motieven) binnen uw bedrijf of organisatie wilt bekijken of aanscherpen. De filosofische wandeling is ook heel geschikt om uw medewerkers op een andere, verdiepende, manier kennis met elkaar te laten maken, door bijvoorbeeld te bespreken wat goed leven voor hen betekent.

Wat is de meerwaarde van een filosofische wandeling in de natuur?
De natuur werkt rustgevend, stimuleert creativiteit en brengt mensen in beweging. De natuur ‘opent’ mensen zodat er meer ruimte komt om echt met elkaar in gesprek te gaan. In de natuur gedragen mensen zich authentieker dan op kantoor; ze krijgen andere prikkels binnen en dat zorgt voor andere reacties. Een probleem kan zo vanuit een nieuwe, verassende invalshoek besproken worden. Tijdens de wandeling worden de gesprekken afgewisseld met natuurbeleving. De daarvoor gekozen werkvormen zijn ondersteunend aan het filosofische denkproces.

foto: ilvy njiokiktjien


Resultaat van de wandeling
Na de wandeling hebben de deelnemers een beter inzicht gekregen in het probleem of de ethische kwestie die binnen het bedrijf speelt. De deelnemers hebben in alle openheid uitgewisseld hoe er gedacht wordt over het probleem en hebben tijdens de evaluatiemomenten samen gediscussieerd over de kwestie. Ze hebben daardoor uitzicht gekregen op de toekomst en dat geeft inspiratie en energie om verder te gaan.

Praktisch
U levert zelf het onderwerp aan waarover u tijdens de wandeling wilt filosoferen. Wij maken daar dan een filosofische wandeling om heen.

De wandeling kan plaatsvinden in de omgeving van Wageningen of op een door u uit gezochte locatie. De wandeling is inclusief koffie/thee en wat lekkers bij een maximum aantal van 16 deelnemers. Grotere groepen alleen in overleg.

Kosten

Filosofische wandeling op maat voor bedrijven:

  • Een wandeling van twee uur: 45,00 euro per persoon (ex BTW en reiskosten) minimaal 10 deelnemers, maximaal 16.
  • Een wandeling van vier uur: 65,00 euro per persoon (ex BTW en reiskosten) minimaal 10 deelnemers, maximaal 16.

Een telefonisch voorgesprek is gratis. Wilt u een voorgesprek op locatie dan worden uren en reiskosten in rekening gebracht.

Filosofische wandeling op maat voor non-profit organisaties:

  • Een wandeling van twee uur: 30,00 euro per persoon (ex BTW en reiskosten) minimaal 10 deelnemers, maximaal 16.
  • Een wandeling van vier uur: 50,00 euro per persoon (ex BTW en reiskosten) minimaal 10 deelnemers, maximaal 16.

Een telefonisch voorgesprek is gratis. Wilt u een voorgesprek op locatie dan worden uren en reiskosten in rekening gebracht.

Kennismaken met filosofisch wandelen? Dat kan tijdens de open wandelingen. Zie voor data de agenda.

CONTACT FORMULIER

De filosofische wandeling is een cadeautje voor jezelf!
Je leert door gesprekken met mensen die je niet kent het onderwerp, in mijn geval vriendschap, in een ander perspectief te zetten. Door te luisteren naar ervaringen van anderen krijg je meer zicht op hoe je zelf in een bepaald onderwerp staat.
Het zijn onderwerpen die je in je leven veel tegenkomt maar waar je jezelf meestal de tijd niet voor gunt om er een keer echt bij stil te staan. Door de wandeling waarin je opdrachten mee krijgt en steeds van gesprekspartner wisselt gebeurd dit wel.
Ik kan zeggen dat ik door het meedoen met deze wandeling beslissingen heb genomen met betrekking tot mijn vriendenbestand die ik als ik de wandeling niet had gedaan waarschijnlijk nooit zou hebben gemaakt en dat heeft me veel positieve energie opgeleverd!

Heidi

ERVARINGEN WANDELING RECHTVAARDIGHEID 21 NOVEMBER 2023
Rechtvaardigheid
voelt als verbinding
ziet eruit als een geheel
hoort als een stromende rivier
ruikt als frisse lucht
en daarom moeten we samen de natuur op 1 zetten.

Rechtvaardigheid
voelt als logisch/fijn
ziet eruit als utopisch
hoort als wenselijk
ruikt als ozon
en daarom wil ik er meer bij stilstaan en mij er meer voor inzetten.

Rechtvaardigheid
voelt als water
ziet eruit als een bol
hoort als een zwerm zwaluwen
ruikt als een pan spaghetti
en daarom hoort rechtvaardigheid bij het leven.

Rechtvaardigheid
voelt als bittere noodzaak
ziet eruit als samen delen
hoort als vogels boven uiterwaard en rijn
ruikt als vers gezette koffie
en daarom stem ik morgen links.

Rechtvaardigheid
voelt als een stevige boomstam
ziet eruit als een fiere boom met hoge takken
hoort als een betrouwbaar ritselen van bladeren
ruikt als een diepe kruidige geur van oud en jong leven
en daarom is het steeds weer belangrijk rechtvaardigheid een grote plaats te geven.

ERVARINGEN WANDELING VRIENDSCHAP 19 AUGUSTUS 2023
Natuur
jij, ik
woorden over vriendschap
delen wij, voelen wij
samen

De
wind waait
door de bomen
wij praten en verkennen
onze geest

Filosoferen
samen wandelen
wat is vriendschap?
een gewortelde oude boom
basis

Natuur
samen zijn
blijheid, verdriet, genieten
samen onderweg, leren, groeien
vriendschap

ERVARINGEN WANDELING KLIMAAT 22 NOVEMBER 2022
Herfst
rode bladeren
een rode neus
maar voor hoelang nog?
klimaat

Klimaat
leer filosoferen
Jettie en Diana
aan jullie de eer
leef

ERVARINGEN WANDELING WAARHEID 14 APRIL 2022
Waarheid:

voelt als versplintert
ziet eruit als caleidoscoop
hoort als tjilpen
ruikt als gras
en daarom is waarheid ingewikkelt.

voelt als glad katoen
ziet eruit als groen, helder
hoort als toon A
ruikt als lavendel, fris
en daarom hou ik er van.

voelt als kloppend hart
ziet eruit als doorschijnend transparant
hoort als zuiver
ruikt als verfijnd en verfrissend
en daarom onderscheidt zij zich.

voelt als tevredenheid
ziet eruit als een logische opeenvolging van feiten
hoort als muziek van een zingende roodborst
ruikt als vers gekapte douglas bomen
en daarom blijf ik er naar op zoek.

ERVARINGEN WANDELING BEVLOGENLEIDERSCHAP OVER JEZELF 14 JUNI 2019
Rede
Emotie, lust
Groen, vogelgefluit, rust
Leider ben je onbewust,
Gewoon

Lekker
Die natuur
doet mij goed
om echt te zijn
diep

Mooi
Dit arboretum
Indrukwekkend rijk geschakeerd
Soorten, maten, kleuren, geuren
veel

Zwoel
bevlogen mensen
Praten, ervaren, leiderschap
natuur inspireert en spiegelt
diversiteit

Wij
met elkaar
komen tot uitwisseling
over rede, emoties, lusten
leerzaam

Vrijdagavond
met elkaar
in de natuur
voelen, ervaren, uitwisselen, verbinding
fijn

Heerlijk
wind, vogels
bevlogen op weg
bevlogen door het leven
filosoferend

ERVARINGEN WANDELING LIEFDE! 14 FEBRUARI 2018
Liefde
Voelt als … al omvattend
ziet er uit als … zonneschijn, licht verspreidend door de bomen heen
hoort als … het hameren van de specht
ruikt als … een bos vol bloemen
en daarom … ongekend gekend

Liefde
Voelt als … de zon, warmte
ziet er uit als … een beekje kabbelend onderweg
hoort als … stilte, natuur
ruikt naar meer
en daarom … geniet ik van de natuur en van de vrijheid, bewegingsruimte

Liefde
Voelt als … aanvoelen
ziet er uit als … niet weten
hoort als … stil zijn, zwijgen
ruikt als … zuivere lucht
en daarom … blijft het zoeken

Liefde
Voelt als … warmte
ziet er uit als … een sprankelende afwisselende beek
hoort als … kwetterende vogeltjes
ruikt als … voorjaar
en daarom … is liefde onmisbaar voor de mens

Liefde
Voelt als … warmte
ziet er uit als … licht dat omarmt
hoort als … gezoem, zoet als honing van de bij
ruikt als … bloemen in hun pracht
en daarom … is het wat je verwacht

Liefde
Voelt als … warm water
ziet er uit als … aardbeien met slagroom
hoort als … kwetterende vogeltjes
ruikt als … pas gemaaid gras
en daarom … dompel ik me er graag in onder

ERVARINGEN WANDELING SCHOONHEID 17 JANUARI 2016
‘Mooi is moeilijk’, zei Socrates, maar we hebben gisteren toch een heerlijke wandeling met als thema ‘Schoonheid’ gemaakt!

Schoonheid
voelt als vrede
ziet eruit als heel
hoort als harmonie
ruikt als bloemen
en daarom is het aarde.

foto-album-site-25

Schoonheid
voelt als zijde
ziet eruit als een boom
hoort als een prachtig lied
ruikt als pas gebakken brood
en daarom hou ik van schoonheid.

foto-album-site-22

Schoonheid
voelt als fluweel
ziet eruit als eenheid
hoort als zingende vogels
ruikt als kamille
en daarom beleef het!

foto-album-site-19

Schoonheid
voelt als waterdruppels op mijn hand
ziet eruit als zon op de vingers
hoort als de lach van een baby
ruikt als geurende groentensoep
en daarom blijf ik me verbazen.

foto-album-site-14

Schoonheid
voelt als een zachte pels
ziet eruit als stil bergmeer
hoort als de lach van een kind
ruikt als aarde met de eerste druppels regen
en daarom ben ik er.

foto-album-site-2

Schoonheid
voelt als warmte
ziet eruit als natuur
hoort als stilte
ruikt als bos
en daarom zo mooi

foto-album-site-3

ERVARINGEN WANDELING TIJD 22 NOVEMBER 2015
Na een enerverende wandeling over ‘Tijd’ in de uiterwaarden schreven de deelnemers de volgende prachtige elfjes:

Tijd
continue verandering
die we delen
het gaat maar door
oneindig

Timeless
coffee and tea
raining on roses
talk and silence, walk
on.

Nat
fijn, mooi,
rustig, inspirerend gesprek
met elkaar en alleen
rustgevend

Tijd
Hij leeft
Voor en achter
En toch alles weer
Voorbij

ERVARINGEN WANDELING REESTDAL 16 JULI 2015
In samenwerking met Landschap Overijssel hebben we op 16 juli 2015 een filosofische wandeling georganiseerd in het Reestdal met als thema ‘Vriendschap’.
Het was een prachtige wandeling! Fijne mensen, goede gesprekken en heerlijk weer. Onderstaand de elfjes die naar aanleiding van de wandeling zijn geschreven:

Betsy:

Vriendschap
Ik ben
met mensen verbonden
van hart tot hart
Vriendschap

Alice:

Samen
op pad
voor elkaar onbekend
althans meer of minder
vriendschap

Jettie:

Vier
leuke vrouwen
filosoferen over vriendschap
wandelen in het Reestdal
warmte

Diana:

Ervaren
van vriendschap
in de natuur
zon, fijne gesprekken, lachen
samen.

ERVARINGEN GRENZEN WANDELING 8 APRIL 2015
Gedichtjes (1 elfje) van de grenzenwandeling:

vogels
citroenvlinder
zonnig
vrolijk
eekhoorn
grenzen, vele betekenissen

buiten
voorjaar vogels
gezang wind zon
water doet grenzen bewegen
vloeibaar

dat was genieten van het licht,lucht
en veel zien en horen, voelen
het kwam binnen met opdracht
voelde als persoon goed
met de anderen
fijne wandeling
genieten

ERVARINGEN WANDELING 10 DECEMBER 2014
‘Elfjes’ gemaakt door de deelnemers aan de wandeling over identiteit.

Boeiend
deze wandeling
Wie ben ik?
Anders dan gisteren, hetzelfde?
verrijkent.

——————-

Ik
Wie, ik?
Wie ben ik?
Wie ben ik eigenlijk
Wie?

——————-

Waar
zit je
Verstopt in mij?
Wil je gezien worden?
ik?

——————-

Boog
Regen Boog
Wandel Regen Boog
Theseus Wandel Regen Boog
Theseus

——————-

Bewegen
met elkaar
luisteren
horen
mooi
zonnig
regenbogen
buien
paadjes
modder

——————–

De wandelaar

Beuk
en eik
natte bagger ploeter
water stroom de beek
mensencontact

Huib

bomen-1

ERVARINGEN WANDELING 2 OKTOBER 2014
Drie ‘Elfjes’ gemaakt door de deelnemers aan de gelukswandeling.

Geluk
Of genot
weet het nie
ik mag nog twijfelen
filosofie

——————–

Geluk
contact maken
delen is genieten
geluk is geen pijn
liefde

——————–

Geluk
al lopend
in de natuur
zie ik geluk in
contrasten

2okt-2014-geluk

ERVARING ROBERT
‘Elfje’ gemaakt naar aanleiding van de filosofische wandeling over vriendschap, door Robert

vrienden
zijn als
bakens op de
levenszee, punten van vertrouwen
richtinggevers.

ERVARING RINGO
De filosofische wandeling is absolute aanrader! Tijdens de wandeling kregen we een kort verhaal met een stelling. Deze stelling ga je vervolgens met een onbekende bespreken. Bij deze gesprekken heb ik mijzelf diverse malen verrast doordat mijn eigen eindconclusie een andere was dan aan het begin van het gesprek. Blijkbaar gunnen wij onszelf in het snelle dagelijks leven niet genoeg tijd om over bepaalde zaken na te denken. Doordat deze gesprekken in de natuur zijn voel je een bepaalde rust en voordat je het weet is de wandeling voorbij. Diana en Jettie bedankt voor jullie professionele begeleiding ! Tot de volgende filosofische wandeling…